четверг, 7 июля 2022 г.

ПОЕТ ТРАГІЧНОГО ОПТИМІЗМУ

 

   З 7 липня 2022р. до уваги користувачів в читальному залі «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» представлена книжкова виставка «ПОЕТ ТРАГІЧНОГО ОПТИМІЗМУ»: присвячена 115-річчю з дня народження українського поета, археолога і громадського діяча Олега Ольжича (1907 – 1944).

Олега Кандибу (Ольжича) по праву вважають символом цілого покоління української молоді, яке у ХХ столітті щиро та беззастережно присвятило себе українській ідеї та боротьбі за відновлення незалежної української держави. Його творчий шлях, життя і діяльність були спрямовані на віддане та свідоме служіння своєму народові. Науковці у Європі та США знали його як археолога. Хтось захоплювався поезіями Ольжича, а товариші по боротьбі за вільну Україну зверталися до нього «Ідеаліст».

Він був творцем, і героєм великої доби в історії своєї держави. Вірив, що в недалекому майбутньому на Україну «зіпреться історія нового європейського духа». В ім’я України просив у Долі:

Пошли мені, молюся, дар один:

В ім’я її прийняти мужньо муки.

І в грізні дні залізної розплати

В шинелі сірій вмерти від гранати…

Пошановуючи Олега Ольжича як національно-політичного діяча, ми особливу – головну – увагу звертаємо  на його глибоке розуміння культурницької національної політики в духовному становленні нації. Чи не ці завдання ми повинні ставити перед собою нині, згадуючи діяльність Ольжича, ідея якого сформувала духовний світ поета.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий