понедельник, 23 февраля 2015 г.

Масляна в бібліотеці


У нашому суспільстві існує думка, що бібліотека – це сталий консервативний організм, а бібліотекарі – «сині панчохи», що працюють за чітко визначеними правилами. Це твердження взявся спростувати колектив Липоводолинської ЦРБ ім. Л.М.Новиченка, організувавши цікаве, незвичайне, веселе свято для своїх відвідувачів. «Масляна в бібліотеці» - таку назву мало театралізоване дійство, підготовлене бібліотекарями з нагоди свята Масляної.


Тож чудового погожого зимового дня усіх запрошених гостей у читальному залі бібліотеки зустрічав щедро накритий стіл зі стравами, що традиційно готуються у дні Масляного тижня: вареники з картоплею, капустою, сиром, налисники з маком, яблуками, капустою, м`ясом, грибами, ковбасою... Очі розбігались від розмаїття смаколиків та гарного оформлення столу в українському стилі. Гості – а це були постійні читачі бібліотеки та відвідувачі відділення соціально-побутової адаптації територіального центру – зручно розташовувались у святково прикрашеному читальному залі.


А далі розпочалась справжня вистава, у якій взяли участь майже всі працівники районної бібліотеки. З уст ведучих В.Ткач та Т.Лукіної слухачі дізнавались про традиції святкування Масляної в Україні, про основні звичаї та обряди у цей період. Усіх присутніх привітала Масляна (провідний бібліотекар відділу інформаційних технологій Ю.Міщенко). Саме театралізоване дійство – це подорож днями Масляного тижня. Тож у понеділок люди справляли Колодки. Колодка – символ продовження роду. Жінки (редактор відділу комплектування Л.Сітак та бібліотекар відділу обслуговування Л.Бойко) продемонстрували обряд пеленання Колодки.


У вівторок свекрухи ходили в гості до невісток. Свою театральну майстерність у цій сценці показали Свекруха (директор ЦБС С.Лисенко та Невістка (бібліотекар відділу обслуговування Л.Лисенко). Вони зірвали шквал аплодисментів, бо перевтілення в образи було дуже достовірним.



У середу тещі частували своїх зятів млинцями, а у п`ятницю зяті катали своїх тещ вулицями міст і сіл.  Зять (завідуючий господарством В.Пронь) і Теща (завідуюча методико-бібліографічним відділом ЦРБ В.Мельник) прекрасно продемонстрували, як складаються взаємовідносини між цими родичами.



Четвер та субота були днями масових гулянь, походів у гості, спільних веселощів, співів. Тож присутність на святі ансамблю «Мелодія» територіального центру (керівник С.Цікало) та їх майстерне виконання українських народних пісень стало гарним доповненням свята.


У неділю українці просили  вибачення за всі образи, які вони робили протягом року. Дуже проникливою стала сцена Прощення, коли усі дійові особи свята по черзі просили один у одного пробачення. Захід завершився спільним виконанням українських пісень та частування за щедрим столом.



Глядачі щиро дякували бібліотекарям за підготовлене свято, адже у будь-які часи, навіть такі важкі, як зараз, українці, як сказала одна з гостей, своїм оптимізмом, надією на краще, гарною піснею притягують до України - неньки все гарне, хороше, позитивне.





Комментариев нет:

Отправить комментарий