пятница, 10 февраля 2023 г.

В ЙОГО ВІРШАХ – ВІДЛУННЯ СЕРЦЯ І ДУШІ

 

Сьогодні, 10 лютого в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» відбулося чергове засідання літературно-мистецької вітальні «Гостини для душі», присвячене чудовій людині, ветерану війни та праці, педагогу за професією і покликанням, члену літературної студії ім.Ф.Швіндіна – ФЕДОРУ ІВАНОВИЧУ ЧИРВІ, якому 12 лютого виповнилося б 100 років.

Людська доля завжди була невід’ємною часткою долі Батьківщини, місця, де кожен з нас народився. Назва його – отчий край. Від нього автор ніколи не відривався, сприймаючи цю землю за всеньку Україну, з її славою, мовою, малими і великими бідами.

За покликом серця займався Федір Іванович літературною, поетичною діяльністю. Вірші, новели, казки друкувалися в газетах «Червоний промінь», «Сумщина», «Цілком відверто», «Сільські вісті», а переважно – у районній газеті «Наш край». Вірші про долю простої людини, написані душею, були доступні й зрозумілі будь-кому. Творчі доробки Ф.І.Чирви друкувалися у збірках районних літстудійців «Пролісок» та «Мотиви Прихоролля». Самостійна збірка «На зраненім крилі» (2012 рік) – останнє «дітище» поета. Його вірші покладені на музику і вони стали своєрідною візиткою Липоводолинщини. На заході прозвучала пісня на слова Федора Чирви «Квітує вишня» у виконанні викладача «Дитячої школи мистецтв» Віктора Нечипоренка.

Мав Ф.І.Чирва нагороди – орден «Великої Вітчизняної війни», «За мужність», медаль «За відвагу», освітянські відзнаки, медаль «Ветеран праці». І ще одну, без сумніву, дуже високу – визнання земляків за те, що вчив любити і поважати рідний край, народ, який мешкає в ньому, цінувати батьків.

  Рішенням Липоводолинської селищної ради від 18 грудня  2008 року Федору Івановичу Чирві присвоєно звання «Почесний громадянин селища Липова Долина».

На зустрічі були присутні люди, які добре знали Федора Івановича, тісно з ним спілкувалися: Антоніна Іванівна  Копайгора – заслужений журналіст України, довгий час була редактором газети «Наш Край», Людмила Василівна Жогло, учениця Федора Івановича, родина Михалевич – давні друзі родини та Катерина Луківна Мовчан – поціновувачка поезії поета. Підсумки заходу підвела перший заступник голови селищної ради – Ольга Хижняк, яка наголосила,  що довго живе той, хто живе не для самого себе, а людина, яка ділиться своїм талантом, добротою, любов’ю, отримує вдвічі більше від Бога, а від людей – подвійну шану.

Зустріч завершилася покладанням квітів на могилу Федора Івановича  та його дружини.









Комментариев нет:

Отправить комментарий