среда, 13 апреля 2022 г.

ПРИЗНАЧЕНИЙ ЗЛЕТІТИ ВИЩЕ

 

Сьогодні, 13 квітня Роменщина відзначає 135 річчя від дня народження Івана Петровича Кавалерідзе, видатного українського режисера, скульптора і кінодраматурга.

Іван Кавалерідзе мав довге й напрочуд плідне життя. За 70 років активної творчості він став автором близько двох десятків пам’ятників, сотні станкових робіт, написав і поставив стільки ж театральних п’єс, подарував книжку дивовижних спогадів.

За часів гетьманату Павла Скоропадського, 1918 року в місті Ромнах за його проектом звели пам’ятник Великому Кобзареві. У 1920 роках постали монументи мандрівному філософу Григорієві Сковороді в Лохвиці, Тарасові Шевченко в Полтаві та Сумах.

До дня народження І. Кавалерідзе Липоводолинська публічна бібліотека ім. Л.Новиченка організувала п’ять хвилин з мистецтвом «Призначений злетіти вище». В експозиції представлено творчий доробок Івана Петровича Кавалерідзе, документи про життєвий і творчий шлях видатного митця. Монографії та наукові статті розкривають вплив І. Кавалерідзе на розвиток українського мистецтва.





Комментариев нет:

Отправить комментарий