Початок січня для українців завжди був святковий
період, наповнений традиціями, співами та смачною їжею. Від новорічного столу
всі йдуть на пісну різдвяну кутю, потім на щедру кутю на Маланку, а далі на
вранішні засівання у День Святого Василя. Замикає святковий марафон Водохреще.
Саме у ніч з 13 на 14 січня проводиться
Богослужіння та святкується День Преподобної Меланії. В народі він відомий як
Меланка/Маланка, Щедрий вечір або вечір напередодні Василя.
Після заходу Сонця у Щедрий вечір дівчата
збираються гуртом і щедрують. Проте не все так просто. За традицією дівчата
мають вбиратися в образи міфічних істот – Меланку, Василя та їх дружок.
Меланка має носити віночок зі стрічками та
намисто, а Василь – жупан, шапку та чоботи.
Хлопці також можуть щедрувати. Ця традиція
називається "водити Меланку". Проте їхнє дійство дещо відрізняється
від дівочого. Серед персонажів можна зустріти: козу, журавля, цигана та
циганку, чорта з ріжками, ведмедя та, звичайно, Меланку.
У головну героїню вбирається хлопець з
найкращим почуттям гумору.
За переказами свято Маланки продовжувалось
до настання світанку. Вранці на роздоріжжі щедрувальники палили снопи соломи –
дідухи – які стоять від Святвечора до Меланки. Потім хлопці та дівчата
стрибають через багаття.
Зі світанком хлопці йшли до господарів
кожної хати, засіваючи зерном. Ця традиція збереглась і до сьогодні.
Дівчата не беруть участь у цьому обряді.
За народним віруванням, дівчата, які засівають, не приносять щастя в оселю.
Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо
на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру.
Головні інгредієнти – зерно (символ
воскреслого життя), мед (символ здоров’я) та мак (символ достатку). Проте кожна
господиня додає у кутю й інгредієнти, щоб вона була дійсно щедрою. Це може бути
молоко, вершки, масло та навіть вино.
За повір’ям, чим більше інгредієнтів у
куті, тим багатша родина буде у новому році.
Окрім цього, на Маланку готують млинці,
холодець, пиріжки, вареники та різні домашні ковбаси. До речі, у деяких
регіонах України у Щедрий вечір подають кров’янку, яку через це називають
"маланкою".
Детальніше про святкування Щедрого вечора,
ви можете ознайомитися з народознавчої виставки «ЩЕДРИЙ ВЕЧІР», яка розміщена в
«Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка». Щедрого вечора, Вам!
Комментариев нет:
Отправить комментарий