пятница, 13 января 2023 г.

ЩЕДРИЙ ВЕЧІР: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ


Початок січня для українців завжди був святковий період, наповнений традиціями, співами та смачною їжею. Від новорічного столу всі йдуть на пісну різдвяну кутю, потім на щедру кутю на Маланку, а далі на вранішні засівання у День Святого Василя. Замикає святковий марафон Водохреще.

Саме у ніч з 13 на 14 січня проводиться Богослужіння та святкується День Преподобної Меланії. В народі він відомий як Меланка/Маланка, Щедрий вечір або вечір напередодні Василя.

Після заходу Сонця у Щедрий вечір дівчата збираються гуртом і щедрують. Проте не все так просто. За традицією дівчата мають вбиратися в образи міфічних істот – Меланку, Василя та їх дружок.

Меланка має носити віночок зі стрічками та намисто, а Василь – жупан, шапку та чоботи.

Хлопці також можуть щедрувати. Ця традиція називається "водити Меланку". Проте їхнє дійство дещо відрізняється від дівочого. Серед персонажів можна зустріти: козу, журавля, цигана та циганку, чорта з ріжками, ведмедя та, звичайно, Меланку.

У головну героїню вбирається хлопець з найкращим почуттям гумору.

За переказами свято Маланки продовжувалось до настання світанку. Вранці на роздоріжжі щедрувальники палили снопи соломи – дідухи – які стоять від Святвечора до Меланки. Потім хлопці та дівчата стрибають через багаття.

Зі світанком хлопці йшли до господарів кожної хати, засіваючи зерном. Ця традиція збереглась і до сьогодні.

Дівчата не беруть участь у цьому обряді. За народним віруванням, дівчата, які засівають, не приносять щастя в оселю.

Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру.

Головні інгредієнти – зерно (символ воскреслого життя), мед (символ здоров’я) та мак (символ достатку). Проте кожна господиня додає у кутю й інгредієнти, щоб вона була дійсно щедрою. Це може бути молоко, вершки, масло та навіть вино.

За повір’ям, чим більше інгредієнтів у куті, тим багатша родина буде у новому році.

Окрім цього, на Маланку готують млинці, холодець, пиріжки, вареники та різні домашні ковбаси. До речі, у деяких регіонах України у Щедрий вечір подають кров’янку, яку через це називають "маланкою".

Детальніше про святкування Щедрого вечора, ви можете ознайомитися з народознавчої виставки «ЩЕДРИЙ ВЕЧІР», яка розміщена в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка». Щедрого вечора, Вам!


Комментариев нет:

Отправить комментарий