пятница, 30 августа 2024 г.

СВІТ ЗНАНЬ ВІДКРИВАЄ КНИГА

 

1 вересня – День знань в Україні – особливе для всіх свято! Перший дзвінок і початок нового навчального року – це свято учнів, вчителів, батьків, яке якимось неймовірним дивом об’єднує всі покоління.

Напередодні цього свята в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» оформлена виставка-інсталяція «Світ знань відкриває книга», на якій представлені довідники, універсальні енциклопедії, що подають інформацію з математики, інформатики, історії та  інших предметів в обсязі шкільної програми та поза її межами, розширюючи кругозір користувачів різних вікових категорій.




ВІЗИТ БУРЧИКІВ

 

Візит БУРчиків до Інтернет-центру ☺ Відкритий доступ та сучасні інформаційні технології – перевага молоді 👍

четверг, 29 августа 2024 г.

БУР В ЛИПОВІЙ ДОЛИНІ

 

28 серпня, у вечірній час, до «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» завітали представники  ГО «Будуємо Україну Разом» на зустріч з місцевими радами ВПО та молоддю.

У форматі невимушеного діалогу спілкувалися про втілені проєкти, ідеї та напрацювання.






ВЧИТИСЯ З КОРИСТЮ ДЛЯ СЕБЕ!

 

Шановний користувачу! Ти ще й досі чекаєш в черзі оплатити комунальні послуги? Ходиш спекотного дня на шопінг? Чи спостерігаєш за новинами з місцевих шпальт газет? Досить гаяти свій час! Все можна зробити швидше і простіше!

Завітай до «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка», ми безкоштовно навчимо тебе швидко сплатити комуналку, в один клік придбати одяг чи взуття, про яке ти давно мріяв, замовити ліки.  Навчимо користуватися соц.мережами, слідкувати за свіжими новинами, замовити довідку в Пенсійному фонді не виходячи з дому та йти в ногу з часом!

Ти ще вагаєшся? Перебори свої страхи! Вчитися ніколи не пізно, а тим паче вчитися з користю для себе. На тебе чекає багато цікавого!

Тож не зволікай, а клікай!

#Хаб_цифровоїосвіти  #цифроваосвіта #UNDPinUKRAIN


ГЕРОЇ НЕСКОРЕНОЇ КРАЇНИ

 

29 серпня ми віддаємо шану тим, хто віддав життя, щоб відстояти  Україну, її  державність  і  незалежність.  Адже саме з цією датою пов’язаний  один  із  найтрагічніших  епізодів  російсько-української  війни  до  повномасштабного  вторгнення – вихід  українських  воїнів  з  оточення  під  Іловайськом  у  2014 році.

Тоді російське  керівництво,  традиційно для  себе,  порушило  домовленості:  українських  військових  розстріляли,  коли вони  колонами  проходили  тим,  що  мало бути «зеленим  коридором». Їхній шлях  пролягав  через  соняшникові  поля.  Тому  традиційним  символом  цього  дня, 29 серпня,  став  соняшник.

З  нагоди  вшанування  Дня  пам’яті  захисників  та  захисниць  України  в «Публічній  бібліотеці  ім. Л. Новиченка»  пропонуємо для  відвідувачів  книгозбірні  патріотичний  прайм-тайм  «Герої  нескореної  країни».





воскресенье, 25 августа 2024 г.

ЯК СОНЦЕ ВИПЛЕКАНЕ СЛОВО

 

Павло Загребельний – один з найвідоміших українських письменників. Його твори читав кожен у школі, університеті, або ж заради власного задоволення.

Своєю невтомною працею письменник наблизив українську літературу до берегів художньої досконалості європейської літературної класики.

Прозові твори Павла Загребельного стали улюбленими для багатьох шанувальників різного віку і мають широке читацьке визнання й сьогодні.

До уваги користувачів  у «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» презентовано виставку-портрет «Як сонце виплекане слово» до 100-річчя від дня народження письменника. Запрошуємо всіх поціновувачів творчості завітати до нашої книгозбірні та взяти книгу за власним вподобанням.

пятница, 23 августа 2024 г.

ЛИПОВА ДОЛИНА. УКРАЇНА. НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. 33 ІСТОРІЇ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ!

 

 День Незалежності України – особливе свято для кожного з нас. Воно уособлює в собі не просто день народження держави, а  й  пам’ять  про наших предків, завдяки яким ми господарі на своїй рідній українській землі.

 Роки незалежності нашої країни стали для всіх нас випробуванням на зрілість, толерантність та патріотизм. Проте вони продемонстрували усьому світові, що Україна зі своєю багатою історією та культурою, мелодійною мовою та працьовитими людьми відбулася як суверенна держава.

 Липоводолинська територіальна громада є частинкою великої незалежної держави. До вашої уваги у «Публічній бібліотеці  ім.Л.Новиченка» діє розгорнута виставка  «Липова Долина. Україна. Незалежність. 33 історії до незалежності!»

 Запрошуємо відвідати нашу книгозбірню.




ДЕРЖАВНИЙ ПРАПОР – БІЛЬШЕ, НІЖ СИМВОЛ


 Щороку, напередодні Дня Незалежності – 23 серпня українці відзначають День Державного прапора.

 Синьо-жовтий стяг став не лише візуальним виявом національного обличчя, а й символом свободи та незламної волі народу до боротьби за незалежність.

 У «Публічній бібліотеці  ім.Л.Новиченка» користувачі та жителі громади можуть ознайомитися з  історичним оглядом  до  Дня  Державного прапора  «Державний прапор – більше, ніж символ».


среда, 21 августа 2024 г.

НОВІ КНИГИ У БІБЛІОТЕЦІ

 

Увага! Для Вас шановні користувачі бібліотеки маємо гарну новину! У «Публічну бібліотеку ім.Л.Новиченка» надійшла нова література.

Це яскраві, неймовірно цікаві книги українських авторів. Приходьте, не пошкодуєте!

Кажуть, що гарну книгу не читають, її смакують. То тримайте першу порцію смаколиків.



воскресенье, 11 августа 2024 г.

МИ МОЛОДИЙ ЦВІТ НОВОЇ УКРАЇНИ

 

12 серпня в Україні відзначають День молоді.

Кожна молодь, обирає свій життєвий шлях: дехто егоїстично думає про себе, задовольняє лише особисті потреби, але й є активні, розуміючі та перспективні, такі, хто самовіддано, з усією любов’ю розвиває своє село, селище, громаду, або навіть цілу країну!

Не виняток і молодь нашої громади. До святкового дня працівники «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» презентують виставку  молодих, талановитих, креативних, ініціативних жителів громади, які своїми досягненнями показують лідерські якості, формують приклад для всіх молодих людей нашої громади прагненням до нових вершин, та доводять, що наполеглива робота над собою приносить високі результати.

Виставка носить назву «МИ МОЛОДИЙ ЦВІТ НОВОЇ УКРАЇНИ», тож давайте знайомитися!

Славну традицію української вишивки продовжують наші сучасниці, одна з них працівник Інклюзивно-ресурсного центру громади – АЛЛА ВОВК. Маючи лише голку з нитками, її руки творять дивовижні речі, вишивання – дуже тонка і кропітка робота, не в кожного вистачить терпіння і бажання цим займатися.

У наш час вишивка бісером набуває все більшої популярності. Така вишивка не є обереговою, а декоративна орнаментика робіт не має символічного значення. Виготовлення цих картин супроводжується суто естетичним задоволенням, яке майстриня отримує від процесу вишивання. Директор цього ж інклюзивного центру – ТЕТЯНА КОЛОДЯЖНА – вишиває усе прекрасне, що заховане у душі.

Багатогранні картини липоводолинських художників, поєднання різноманітних технік та зображення актуальних тем робить роботи цих митців надзвичайно прекрасними та однаково затребуваними. Зачаровують роботи ОЛЬГИ ШЕВЧЕНКО, ОЛЕСІ ЧАСНИЧЕНКО та АНАСТАСІЇ ЛУКІНОЇ, всі вони випускники Дитячої школи мистецтв, які працюють кожен на своїй ниві.

Виставку продовжують роботи молодого, талановитого фотографа – АНТОНА РЕДЬКІНА, молодий юнак, житель села Русанівка, студент, який у вільний час займається улюбленою справою, фотографуючи краєвиди малої Батьківщини. Своїми роботами славиться на сторінках соц. мереж.

Спортивна молодь – майбутнє України. Завдяки старанням очільникам громади – молоді люди мають можливість, тренуватися, займатися улюбленими видами спорту на спортивних майданчиках, залах та тренувальних парках.

Наша громада пишається своїми молодими талантами, один із них – ЕРІК ФЕСЕНКО, молодий футболіст, вихованець обласного ліцею спортивного профілю «Барса». Кращий гравець футбольного клубу «Барса» та гравець  команд, які функціонують на території громади.

ЄВГЕН СОЛОНИКОВ ТА НАЗАРІЙ ЦЬОМА – приклад для усіх молодих людей нашої громади.  Займаються хлопці вільною боротьбою з раннього віку під керівництвом тренера дитячої юнацько-спортивної школи – Дениса Васюти.  Його вихованці як своїми досягненнями так і своїми  прагненнями доводять, що наполеглива робота над собою приносить високі результати. Вони є чемпіонами Міжрегіональних та Всеукраїнських турнірів.

Армреслінг, як виявилось – це і жіночий спорт. Позитивний приклад – здобутки юних армреслерок. Славні дівчата ЮЛІЯ КАЛЮЖНА, ДАР’Я ШУТЬКО та ВЕРОНІКА ДІДУХ вже мають досягнення у даному виді спорту. Володарі призових місць «Кубку Коваля», доводять, що наполеглива праця, постійні тренування та «сильні» риси характеру приносять високі результати та поставлені цілі.

Славиться наша громада і юними науковцями. Учень Липоводолинського ліцею, вихованець педагогині Світлани Тимошенко – ТИМОФІЙ СЕМЕЛІТ, увійшов до списку кращих МАНівців Сумщини. Це щорічна можливість для юних дослідників з усієї України  презентувати свої проєкти. Пишаємося нашим розумним поколінням!

Продовжує виставку молоде і талановите подружжя ЄВГЕНІЯ та КАТЕРИНИ ГРИНЬ. Вони обоє педагоги, мають золоті руки. Євгеній у вільний від роботи час працює з виробами з деревини, а Катерина захоплюється вишиванням хрестиком та бісером. Виховують двох прекрасних діток та радіють, що працюють і творять у рідному селищі.

Мистецтвом в’язання крючком захоплюється молода – ЮЛІЯ ТАЦЕНКО, це мистецтво її заспокоює, відволікає від буденності, в’яже вона і дитячі іграшки та дарує їх своїм племінникам та знайомим.

Завершує виставку унікальна річ – музичний інструмент, виготовлений власноруч жителем Липової Долини – АНТОНОМ БАЙРАМОВИМ.  Талановитий юнак у вільний від роботи час, а працює він на «Заводі Кобзаренка» не лише захоплюється грою на гітарі, а й пише музику сам.

Запрошуємо всіх охочих відвідати дану виставку, яка буде працювати до кінця цього місяця.







четверг, 8 августа 2024 г.

ЖИВЕ ДЖЕРЕЛО ЛІТЕРАТУРНОЇ СПАДЩИНИ ПАНТЕЛЕЙМОНА КУЛІША

 

8 серпня минає 205 років від дня народження Пантелеймона Олександровича Куліша – одного з найвидатніших діячів української літератури, науки та культури, уродженця щедрої на таланти Сумщини. Іван Франко називав його «Перворядною звіздою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури».

До його ювілею «Публічна бібліотека ім. Л. Новиченка» представила виставку-портрет «Живе джерело літературної спадщини Пантелеймона Куліша», на якій представлені книжкові видання про життя і творчість Пантелеймона Куліша, художні твори, документи, фотоматеріали, які надають інформацію про творчі пошуки письменника.

воскресенье, 4 августа 2024 г.

Я ВДЯЧНИЙ ДОЛІ, ЩО ВПУСТИЛА МЕНЕ В СВІТ УКРАЇНЦЕМ

 

... Література наша це не шлях до легкої слави, не спосіб

заробітку і не розвага на дозвіллі, а чесне служіння народові,

народному ділу, народній ідеї. 

 Б. Антоненко-Давидович

 

Борис Антоненко-Давидович – знакова постать в українській культурі ХХ ст. – письменник, перекладач, редактор, літературний критик, мовознавець, громадський діяч. Він був одним з ініціаторів культурного відродження й  натхненником шістдесятників. Його постать символізує протистояння тиранії та тотальному зросійщенню в радянські часи.

З нагоди 125-річчя від дня народження «Публічна бібліотека ім. Л.Новиченка» презентує літературне досьє «Я вдячний долі, що впустила мене в світ українцем», яке присвячене життю та творчості талановитого письменника Сумщини з надзвичайно широким діапазоном творчих інтересів. Головним мотивом більшості його творів є тема, як залишатись людиною в нелюдських умовах.