воскресенье, 28 июля 2024 г.

ОЛЕНІВКА. МІСЦЕ, ЩО СТАЛО ПЕКЛОМ

 

Сьогодні минає рівно  два роки з моменту трагедії, яка сколихнула не тільки всю Україну, а й світ.

 У ніч з 28 на 29 липня 2022 року в колонії №120, розташованій у селищі міського типу Оленівка на Донеччині, росіяни скоїли масове вбивство українських військових полку "Азов". Тієї ночі в одному з бараків, який підірвали окупанти, загинуло понад  53 азовці, ще близько 130 бійців отримали поранення. По суті, беззбройних і знесилених військовополонених було  по-звірячому вбито росіянами з порушення всіх домовленостей і конвенцій.

До Дня вшанування пам’яті загиблих військовополонених у Оленівській колонії  «Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка» Липоводолинської селищної ради презентує виставку-пам'ять «Оленівка. Місце, що стало пеклом».

Не забудемо! Не пробачимо!

воскресенье, 21 июля 2024 г.

ОНЛАЙН-ТРЕНІНГИ ДЛЯ КООРДИНАТОРІВ ХАБІВ ЦИФРОВОЇ ОСВІТИ СУМЩИНИ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «ЗДОБУТТЯ ЦИФРОВИХ НАВИЧОК У БІБЛІОТЕКАХ-ХАБАХ ЦИФРОВОЇ ОСВІТИ»

         З 15 по 19 липня в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках-Хабах цифрової освіти» в тренінговому центрі ОУНБ відбулися онлайн-навчання для координаторів Хабів цифрової освіти Сумської області.

Проєкт реалізувувала ВГО Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації України, Сумським регіональним тренінговим центром.

«Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка» Липоводолинської селищної ради  також взяла участь онлайн тренінгах. Під час  навчання працівники бібліотек ознайомилися з практичним посібником «Бібліотеки – Хаби цифрової освіти», нормативними документами, методикою вивчення потреб мешканців громад у цифровій грамотності. Цінним було вивчення навчальних, інформаційно-консультативних, довідкових послуг, а також послуг створення цифрового контенту. Вивчалася комунікаційна стратегія бібліотеки, рамка цифрових компетентностей, цифрограм та інші тести для аналізу вмінь і навичок.

Цінними і цікавими були виступи тренерів Олега Стечкевича, доцента кафедри педагогіки та інноваційної освіти НУ «Львівська політехніка», кандидата педагогічних наук, Google for Education Certified Trainer «Створення відео контенту»;  Олександра Бугаєнка, співробітника Охтирського Молодіжного Центру, медіадрайвера «Кібербезпека» та провідного юрисконсульта ОУНБ, проєктної менеджерки Жива сучасна бібліотека - БФ Бібліотечна країна Ірини Варламової «Рамка цифрових компетентностей». Особлива подяка консультантці, завідувачці регіонально-тренінгового центру Запорізької ОУНБ Ганні Мацієвській.

Приємно, що учасники онлайн-тренінгу, працівники бібліотек Сумщини, були активними, ділилися своїм досвідом. Як результат, 30 учасників заходу з 19 територіальних громад області та обласних бібліотек отримали сертифікати. В «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» сертифікат отримала бібліотекар І категорії – Наталія Логвін.

Обізнані координатори Хабів цифрової освіти області тепер проведуть заняття із цифрової грамотності та нададуть консультації для мешканців громад, відвідувачів бібліотек.



среда, 17 июля 2024 г.

МЕД – ДЖЕРЕЛО ЗДОРОВ’Я

 

Літо… Липень… Аромати цвітіння трав, квітів наповнюють груди. А ще одним природнім парфюмом липня є аромат меду з сьогоднішніх пасік. Перший вкачаний мед не лише смак, а ще й неабияка користь.

Відомо, що мед є дуже цінний продуктом.  Численними науковими дослiдженнями доведено, що лише 2-3 чайнi ложки меду на день суттєво покращують стан здоров’я, змiцнюють iмунiтет, покращують формулу кровi тощо. Найкращими сортами меду вважаються липовий, гречаний, акацієвий, вересковий мед. Вони наділені цілющими властивостями, але відрізняються за смаком і ароматом. Україна традиційно посідає в світі провідне місце з імпорту меду, і саме український мед вважається найякіснішим.

Про історію виникнення бджільництва, цілющі властивості меду зацікавлений читач може дізнатися переглянувши виставку-пораду  «Мед – джерело здоров’я», яка діє в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка».

У кожному номері газети «Добрий господар» у рубриці «Добрий пасічник» можна знайти практичні поради по догляду за бджолами. Про створення пасіки. Розміщення вуликів на території пасіки. Про конструкції, формування пакетів та транспортування їх. Газета «Добий господар» та журнал «Пасіка» стане у нагоді усім, хто цікавиться бджільництвом.

Деякими цікавими фактами про МЕД поділимось тут

Чи знаєте ви, що столової ложки   меду достатньо, щоб зберегти людину живою 24 години?

Чи знаєте ви, що одна з перших у світі монет мала символ бджоли?

Чи знаєте ви, що мед містить живі ферменти?

Чи знаєте ви, що при контакті з металевою ложкою ці ферменти гинуть? 

Найкраще їсти мед дерев’яною ложкою;  Якщо ви не можете її  знайти, скористайтеся пластиковою ложкою. 

Чи знаєте ви, що мед містить речовину, яка сприяє кращій роботі мозку?

Чи знаєте ви, що мед є одним із небагатьох продуктів на землі, який сам по собі може підтримувати життя людини? 

Чи знаєте ви, що в Африці бджоли рятували людей від голоду? 

Чи знаєте ви, що прополіс, який виробляють бджоли, є одним із найпотужніших природних антибіотиків? 

Чи знаєте ви, що мед не має терміну придатності? 

Чи знаєте ви, що тіла найбільших імператорів світу ховали в золотих трунах, а потім поливали медом, щоб запобігти гниттю?

Чи знаєте ви, що термін «медовий місяць» походить від того факту, що наречені вживали мед для родючості після одруження? 

Чи знаєте ви, що бджола живе менше 40 днів, відвідує принаймні 1000 квіток і виробляє менше чайної ложки меду, але для неї це робота всього життя..!



понедельник, 15 июля 2024 г.

Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка шукає дарувальників














Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка шукає дарувальників

ШЛЯХ У ТИСЯЧУ РОКІВ

 

15 липня в Україні відзначається День Української Державності. Цей день нагадує нам про тисячолітню історію нашої країни та про всі етапи державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна відбулася як держава.

З нагоди свята «Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка» для користувачів  підготувала історичне досьє «Шлях у тисячу років». Література, яка представлена для огляду, розповідає про історію та традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та процвітало за князювання Володимира Великого, в час коли запровадили християнство.

Майбутнє нашої країни вирішується сьогодні – тут і тепер. Сьогодні від нас, українців, залежить, який спадок залишимо своїм нащадкам, прийдешнім поколінням.



четверг, 11 июля 2024 г.

ТЕХНОЛОГІЇ ПОВСЮДИ НАВКОЛО НАС

 

Технології повсюди навколо нас. Від комп'ютерів до смартфонів, цифрової реклами та ігрових приставок – здається, що технології присутні майже в усіх аспектах сьогодення. Сучасні діти є так званими "цифровими аборигенами", вони ростуть у світі технологій. Поряд з танцями, спортом та музичними заняттями для дітей важливо навчитися користуватися комп'ютером, щоб залишатися конкурентоспроможними у світі, який, здається, щодня впроваджує нові технологічні продукти.

Комп'ютерна грамотність допомагає дітям вільно користуватися Інтернетом, соціальними мережами та іншими технологіями, які тепер інтегровані в наше сучасне суспільство. В «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» є всі можливості для вивчення, засвоєння та набуття знань цифрової грамотності. Коли діти виростуть й стануть дорослими, їм буде значно легше керувати своїм життям в Інтернеті.


среда, 10 июля 2024 г.

БЕЗПЕРЕШКОДНИЙ ДОСТУП ДО БІБЛІОТЕК

 

Безбар’єрність – одна з основних засад функціонування публічних бібліотек. Тому вони є важливими суб’єктами і водночас об’єктами реалізації державної політики зі створення безбар’єрного простору.

Безбар'єрність є суспільною нормою, в рамках якої кожну людину приймають, поважають і цінують незалежно від походження, статі, віку, фізичних особливостей, трудової зайнятості.

З неможливістю вільного доступу до "Публічної бібліотеки ім. Л.Новиченка" Липоводолинської селищної ради,  приміщення обладнане кнопкою виклику бібліотекаря, аби наша книгозбірня мала змогу надавати послуги усім користувачам.

 


вторник, 9 июля 2024 г.

УВАГА! НОВІ КНИГИ У БІБЛІОТЕЦІ!

 

Нові надходження у бібліотеці – радість для всіх, і бібліотекарів, і для читачів. Адже кожна нова книга – це завжди подія та приємне знайомство.

«Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка» презентує новинки літератури, що надійшли до книгозбірні і привернуть увагу читачів. Завітайте до бібліотеки та візьміть книгу до душі!

пятница, 5 июля 2024 г.

ЗУСТРІЧ ТВОРЦІВ ПОЕТИЧНОГО СЛОВА

 

Сьогодні, 5 липня на базі «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» відбулася перша в цьому році зустріч літстудійців літературної студії ім.Федора Швіндіна. На зібранні вирішувались нагальні  питання, які стосувалися саме подальшого життя студії.

Були обговорені ряд питань, щодо організації роботи, дати і тематики зібрань літстудійців, заслухали пропозиції новообраного голови літстудії – Володимира Головка.

Після вирішення всіх питань, творці слова ділилися своїми новими творчими доробками, більшість від яких наверталися сльози і гордість за неньку Україну та наших хоробрих воїнів-захисників.

Зустріч завершилась спільним фото на пам'ять.



четверг, 4 июля 2024 г.

ЯКЩО ВИ НЕ ЧИТАЄТЕ: МИ ЙДЕМО ДО ВАС!

 

Сьогодні працівники «Публічної бібліотеки ім. Л. Новиченка» провели вуличну акцію «Якщо ви не читаєте: ми йдемо до вас!».

Основна мета – активізація читання, залучення нових користувачів, підвищення іміджу бібліотеки та популяризація книги. Нові, яскраві книжки привертали увагу перехожих, які із зацікавленістю розглядали їх та отримували рекламні бібліотечні запрошення.



среда, 3 июля 2024 г.

ЗРОБИМО ЦЕЙ СВІТ БЕЗПЕЧНИМ РАЗОМ

 

3 липня до «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» Липоводолинської селищної ради завітали представники організації гуманітарного розмінування «The HALO Trust» та розкрили питання «Ризики пов’язані з вибухонебезпечними предметами». Завдання команди – навчити населення правил безпечної поведінки в небезпечних ситуаціях, щоб врятувати людські життя.

По завершенню зустрічі представники  «The HALO Trust» роздали присутнім пам’ятки та плакати «Як поводитися, якщо бачиш підозрілий вибухонебезпечний предмет».

Зробимо цей світ безпечним разом.

Будьте уважними та не ризикуйте життям. Бережіть себе!