четверг, 27 июня 2024 г.

Є КОНСТИТУЦІЯ – Є МІЦНА І НЕЗАЛЕЖНА ДЕРЖАВА

 

28 червня 1996 року було прийнято першу в українській історії Конституцію незалежної держави України, яка остаточно закріпила правові основи нашої держави, її суверенітет і територіальну цілісність. Ця подія стала найважливішою в житті українського народу після проголошення незалежності України. Прийняття Конституції України логічно завершило процес становлення України як суверенної держави, що має свій Основний Закон.

В рамках святкування Дня Конституції України «Публічна бібліотека ім. Л.Новиченка» Липоводолинської селищної ради представляє  книжково-ілюстративну виставку «Є Конституція – є міцна і незалежна держава». Мета виставки: ознайомлення користувачів з історією створення Конституції України та основними її засадами; формування правової культури та отримання знань про конституційні права і свободи; популяризація бібліотечних фондів.

На виставці представлена література з надбань бібліотеки, яка відображає найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.




ПЕРЕМОГА В ЧАС РУЇНИ

 

«Цвіт московської кінноти, яка здійснила щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув в один день… Ніколи після того цар московський не був уже в змозі вивести в поле таке сильне ополчення». Тож, які події відбулися під Конотопом більше трьохсот з половиною років тому і чому їх наслідки ми відчуваємо по сьогоднішній день?

Про ці та й інші історичні події ви дізнаєтеся, якщо завітаєте до «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» та переглянете історичне досьє «ПЕРЕМОГА В ЧАС РУЇНИ», на якому представлені книги та фото-матеріали, які розповідають про Конотопську битву як про зіткнення двох цивілізаційних платформ.

Конотопська битва є важливим уроком для сучасних політиків: нинішні політичні чвари українських можновладців до болю нагадують події 365-річної давнини, і можуть так само звести нанівець здобутки української державності.

вторник, 25 июня 2024 г.

КРАЄЗНАВСТВО ЯК СПОСІБ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В БІБЛІОТЕКАХ ГРОМАДИ

 

Сьогодні 25 червня 2024 року на базі «Публічної бібліотеки ім. Л.Новиченка», за участю начальника відділу культури та туризму Липоводолинської селищної ради Любові Дикань, відбувся семінар бібліотечних працівників на тему: «Краєзнавство як спосіб патріотичного виховання в бібліотеках громади».

Відкрила семінар Валентина Мельник – директор «Публічної бібліотеки ім. Л.Новиченка»

Провідний методист – Таїсія Лукіна розповіла про «Сучасні пріоритети краєзнавчої діяльності в бібліотеках громади».

Бібліотекарі Байрацької  та Берестівської сільських бібліотек-філій «Публічної бібліотеки ім. Л.Новиченка»,  Світлана Кравець та Світлана Самілик поділились своїм досвідом  популяризації краєзнавчої роботи .

Про розвиток хабів цифрової освіти в бібліотеках громади розповіла бібліотекар І категорії – Наталія Логвін, питання безбаєрності  в бібліотеках розкрила  бібліотекар дитячої бібліотеки-філії  Богдана Ткаченко.

В ході семінару було розглянуто питання щодо обліку та списання бібліотечних фондів, правильності оформлення актів.

По закінченю семінару бібліотечні працівники відвідали краєзнавчий музей  громади.




 



 

 

воскресенье, 23 июня 2024 г.

МІСЦЕ НАЙКРАЩИХ ЛЮДЕЙ, ПЕРЛИНА УКРАЇНИ – РІДНА ЛИПОВА ДОЛИНА

 

Сьогодні у рідного селища, в день Святої Трійці, день народження!

«Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка» також долучилася до святкування підготувавши інтелектуальну гру «Поле Чудес» та дві фотозони, аби день селища став яскравим моментом в житті її жителів.

Свято пройшло весело, активно, пізнавально та пам’ятно!







суббота, 22 июня 2024 г.

ЗЕЛЕНЕ СВЯТО У ТРАВАХ ІДЕ

 

Ой, земле, радістю умийся –

Прийшла до нас Зелена Трійця!

Нехай Господь нам душу гріє,

А поле житом зеленіє!

Цієї неділі, 23 червня, віруючі святкують одне з найважливіших православних свят – День Святої Трійці. У це красиве свято  оселі та храми прикрашають зеленим гіллям, травами та квітами.

З нагоди свята у «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» представлена виставка-свято «Зелене свято у травах іде», на якій експонуються книги, що знайомлять з історією та традиціями свята.  Виставка діє 20-25 червня.

Нехай цього дня у кожній оселі буде святково й зелено, і в кожній душі – радісно й світло!

пятница, 21 июня 2024 г.

ПАМ’ЯТАЙМО! У ЦЕЙ ДЕНЬ ПОЧАЛАСЯ ВІЙНА

 

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війнидень пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни.

Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. О четвертій годині ранку мирне небо нашої Батьківщини пронизав стрімкий звук німецьких авіа бомбардувальників. Багато наших співвітчизників загинуло вже в перші дні війни, обороняючи кордони рідної держави. Протягом усіх років війни на полях боїв загинуло (за різними даними) від 3 до 4.5 мільйонів українців. Фактично, війна забрала життя кожного п’ятого співвітчизника: батька, брата, чоловіка.

Надзвичайні втрати українського народу в роки Другої Світової війни, сповнені скорботи про тих, хто загинув, про наших дідів і прадідів – захисників – героїв, що подарували нам мирне небо та вільну державу. Виявивши нечуваний героїзм та єднання у жорстоких боях, у гіркоті нищівних поразок і славі звитяг, українці здобули мир та омріяну єдність у межах однієї держави, яка ще мала пройти свій тернистий шлях до незалежності.

«Публічна бібліотека ім. Л. Новиченка» презентує виставку-вшануваня «Памятаймо! У цей день почалася війна», аби ще раз нагадати користувачам книгозбірні та мешканцям громади про трагічну сторінку з історичного минулого нашої Батьківщини.

среда, 19 июня 2024 г.

РОЗВИТОК ХАБІВ ЦИФРОВОЇ ОСВІТИ В БІБЛІОТЕКАХ ОБЛАСТІ

 

Сьогодні, 19 червня, «Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка» Липоводолинської селищної ради взяла участь в занятті обласної онлайн-школи керівника «Розвиток хабів цифрової освіти в бібліотеках області», що відбулося на базі комунального закладу Сумської обласної ради «Сумська обласна універсальна наукова бібліотека».

В ході заняття заслухали питання «Хаби цифрової освіти: організація роботи з урахуванням потреб користувачів» у викладі Людмили Понкратової – завідувача відділу інформаційних комунікацій і баз даних комунального закладу «Сумська обласна універсальна наукова бібліотека». Обговорили участь бібліотек області  у проекті «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках-хабах цифрової освіти».

Також усі учасники зустрічі мали змогу ознайомитися з досвідами роботи Сумської, Тростянецької, Кролевецької, Шостинської публічних бібліотек, дізнавшись про нові напрями та розвиток цифрової освіти в даних закладах.




среда, 12 июня 2024 г.

РАЗОМ КОРИСНІШЕ

 

Літо – чудова пора відпочинку, а також приємних спілкувань з однолітками.

Інтернет-центр «Публічної бібліотеки ім.Л.Новиченка» відновив свою роботу та послуги і вже обслуговує своїх користувачів, якими можете скористатися і ви! Сканування, копіювання, друк документів, підбір потрібної інформації та багато іншого доступно тут і швидко.

Разом з тим, можна з друзями корисно провести час, поспілкуватися, пограти в ігри, послухати улюблену музику. Разом веселіше, разом корисніше!


среда, 5 июня 2024 г.

БІБЛІОТЕКА БЕЗ БЕЗБАР’ЄРІВ – ШЛЯХ ДО УСПІШНОЇ УКРАЇНИ

 

Напевно зараз в Україні немає людини, яка б не чула слово «безбар’єрність». Про неї  говорять політики, активісти і пересічні громадяни. Безбар’єрність – це вимога часу та базова необхідність для мільйонів українців.

Завдання бібліотек сьогодні – створити максимально комфортне середовище для своїх особливих читачів і забезпечити умови для рівного та вільного доступу до інформації всім громадянам.

Кожна бібліотека, навіть найменша сільська, має змогу для допомоги і підтримки таких користувачів. Бібліотека – це місце, де зручно всім.


Публічна бібліотека ім.Л.Новиченка


Семенівська сільська бібліотека-філія 


Панасівська сільська бібліотека-філія 


Московська сільська бібліотека-філія 


Лучанська сільська бібліотека-філія 


Столярівська сільська бібліотека-філія 


Кімличанська сільська бібліотека-філія 

понедельник, 3 июня 2024 г.

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ДІТЕЙ


4 червня – день пам’яті дітей, які загинули від збройної агресії росії.

Не забудемо жодну жертву, не пробачимо ворогові, бережемо світлу пам’ять про кожну дитину.


УКРАЇНА. РЕАЛІЇ СУЧАСНОЇ ВІЙНИ

            Війна триває, кулі й далі летять у наш бік, забираючи із собою життя  найкращих синів і дочок України.

4 червня – день пам’яті дітей, які загинули від збройної агресії росії. Цей день – нагадування про кожне життя маленького громадянина України, дитячу долю, яку обірвала клята війна.

Війна – це завжди біль, страждання, руїни і часто втрата дому. Тема війни нескінченна, бо має вічне джерело – пам’ять. Кажуть, що той, хто пам’ятає – завжди сильніший, бо озброєний досвідом минулого. Святу справу зробить кожен із вас, хто перечитає, перегорне, опрацює матеріали, рекомендованих нашою бібліотекою книг.

Сьогодні на виставці «Україна. Реалії сучасної війни», розміщеної в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка», представлені твори, в яких звучить тема війни, бойових дій, переселення, пошуку безпечного місця чи навіть нової домівки.