четверг, 25 апреля 2024 г.

ЧОРНА ТРАГЕДІЯ НА БАРВИСТІЙ ЗЕМЛІ

 

В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Тоді, у квітні, радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі та інших країн, в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації.

До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним. З нагоди пам’яті в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» розгорнута виставка-спогад «Чорна трагедія на барвистій землі».

Чорнобильська катастрофа стала попередженням усьому людству, наскільки крихким може бути наше майбутнє з неконтрольованою радіацією. Нинішня поведінка росії знову ставить світ на межу катастрофи, і це треба зупинити. В день річниці Чорнобильської катастрофи про це варто нагадати усім світовим лідерам.

Комментариев нет:

Отправить комментарий