пятница, 22 сентября 2023 г.

ХУДОЖНИК, ПЕДАГОГ, ЛЮДИНА

 

Це дуже дивне і вкрай неправильне явище – мати неймовірного таланту митців, яких майже... ніхто не знає (окрім колег по цеху).

До 95-річчя з дня народження, ми з гордістю згадуємо і знайомимо вас з уродженцем Сумщини, митцем, художником, педагогом – Миколою Стороженком.

Його творчість надзвичайно різнобічна і цікава. Він себе реалізовував не тільки як художник, а як і монументаліст. У нього багато мозаїк, які ще поки не знані у світі. Він був одним з перших серед тих, хто втілював у художніх творах образи довгий час замовчуваних діячів науки і культури. Це не просто ілюстрації, а це глибоке проникнення художника у світ героїв, українську ментальність. Роботи виконані у техніці енкаустики, у якій сполучною речовиною для фарб є віск, віртуозно володів різними художніми техніками. Близько 40 років викладав у Київському державному художньому інституті Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

За розписи церкви Миколи Притиска на Подолі художника нагородили Золотою медаллю Академії мистецтв України. Найбільшу відомість художнику принесли такі його роботи як монументальне панно «Осяяні світлом» (1978-1989, Інститут фізики НАНУ); композиції «Т. Шевченко і світ» (1988) та «Світло волі» (1989, Національний музей Тараса Шевченка); мозаїка «Україна скіфська – Еллада степова» (1990-1992, пансіонат «Гілея» у смт Лазурне Херсонської області); сакральні композиції  у церкві Миколи Притиска в Києві («Трійця», архангели «Гавриїл», «Михаїл», «Рафаїл», «Уриїл», «Св. Миколай Мерлікійський», «Св. княгиня Ольга,1998-2000); станкові твори «Орфей і Евридика» (1993), «Офіра Гонти» (1994), триптих «Земний хрест», «Різдво», «Воскресіння» (1995) та інші.

Також йому належать ілюстрації до видань «Українські народні казки» (1982-1985), до творів Михайла Коцюбинського, Панаса Мирного, Івана Франка, Лесі Українки та ін. За ілюстрації до казки «Котигорошко» з «Українських народних казок» Микола Стороженко у 1988 році удостоєний Шевченківської премії.


Комментариев нет:

Отправить комментарий