понедельник, 16 января 2023 г.

ХАРИТОНЕНКО: ТАЄМНИЦІ ТА СКАРБИ СІМ’Ї

 

до 170-річчя від часу народження Павла Харитоненка, уродженця м. Суми присвячується…

ХАРИТОНЕНКО Павло Іванович – цукрозаводчик, благодійник, меценат, гласний Сумської міської думи (1881-1901), комерції радник (1897).

Син Івана Герасимовича та Наталії Максимівни Харитоненків. Отримав домашню освіту. Продовжив діяльність торгового дому “Харитоненко з сином”. Володів у Харківській, Курській, Чернігівській, Полтавській губерніях власними землями до 70 тис. дес. і орендував до 30 тис. дес. Окрім успадкованих заводів, придбав і орендував цукрові заводи в селах Куянівка (нині Білопільського району), Степанівка (нині Сумського району), Гребениківка (нині Тростянецького району), Угроїди та Великий Бобрик (нині Краснопільського району), Парафіївка (нині Ічнянського району Чернігівської обл.). У 1898-1901 рр. один із директорів правління АТ Бєлгород-Сумської залізниці. Обіймав посаду товариша головного правління Всеросійського товариства цукрозаводчиків (з 1914 - синдикат), керував його Сумською конторою.

Свідченням зразкового ведення справ у цукровиробництві, племінному скотарстві та селекційному буряківництві (1897 заснував Іванівську дослідну станцію, нині с. Сонячне Охтирського району) стали золоті та срібні нагороди на вітчизняних та зарубіжних сільськогосподарських виставках.

У 1899 р. отримав спадкове дворянство, керувався гаслом свого дворянського гербу “Трудом возвеличуюсь”.

Здійснював велику благодійницьку та меценатську діяльність. За заповітом батька збудував дитячу лікарню Святої Зінаїди. На кошти Харитоненка був побудований в Сумах і дивовижний за красою Троїцький собор. Неподалік від Троїцького собору Харитоненко-молодший побудував дитячий притулок, який став училищем-пансіоном для дівчаток з багатодітних сімей та сиріт. Багато з них стали вчителями.

Саме він, виконуючи посмертну волю свого батька Івана Харитоненка, втілив його ідею в життя – заснував Сумський кадетський корпус. Для відкриття в Сумах кадетського корпусу Харитоненко заповів свою дачу і капітал в 500 тис. руб.

Одночасно з виробництвом цукру Павло Іванович Харитоненко відкриває нову для себе сферу діяльності – стає директором управління Бєлгородсько–Сумської залізниці. Діяльність його на цьому терені була настільки популярною, що одну зі станцій назвали ім’ям Харитоненко.

Цікавий факт: ще в ті далекі роки стрімкого розвитку міста посприяла реклама. Для залучення нових заповзятливих і талановитих молодих людей в місто Павло Харитоненко прийняв рішення – створити серію листівок з видами міста.



Комментариев нет:

Отправить комментарий